A projekt

A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében 2009 tavaszán életre hívott „20. század Hangja Archívum és Kutatóműhely” a maga szerény eszközeivel a magyar társadalomkutatás, ezen belül a kvalitatív módszerekkel készült kutatások örökségét kívánja gyarapítani.

Honlapunkon tájékozódhat arról, hogy milyen kvalitatív kutatási gyűjtemények találhatóak a kutatóknál és mely gyűjtemények érhetőek el a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely online repozitóriumából. A részletes kereső "kutatónál" funkciójával tájékozódhat arról, milyen hangzó- és képi anyagok, illetve azokhoz kapcsolódó írott dokumentumok vannak a társadalomkutatók birtokában (hangfelvételek, kazetták, legépelt interjúk, filmfelvételek, stb.). A "gyűjteményben" funkcióval pedig az Archívumból elérhető. kvalitatív módszerekkel készült társadalomtudományos kutatások dokumentumai között kereshet.
Talán nem csak számunkra fontos, hogy a szétszórva található dokumentumok, kazetták vagy fájlok az idő múlásával ne vesszenek el, ne rongálódjanak meg, s ezáltal ne semmisüljenek meg örökre a 20. századi magyar társadalomkutatás alapvető fontosságú forrásai.
 
Műhelyünk a kutatók által felajánlott interjúk, dokumentumok, stb. másolatait összegyűjti, digitalizálja, és közkinccsé teszi. Az archiválás az Open Society Archives (OSA) technikai, tudás- és intézményi hátterére, valamint tárhelyeire támaszkodik, létrehozva a 20. század hangja archívumát. A kutatásvezetőkkel történő megállapodást követően a társadalomtudományos nyilvánossággal is megosztjuk a nálunk található anyagokat.
Az Archívum dokumentumai itt érhetők el: voices.osaarchivum.org.
 
A kutatóműhely céljai
 
  • Alapkutatások, melyek a magyar szociológia "hangzó" örökségét veszik leltárba.
  • Kvalitatív módszereket alkalmazó magyar szociológiai műhelyek történetének feltárása és dokumentálása.
  • Történeti szociológiai kutatások kezdeményezése az összegyűjtött interjúk bázisán.
  • Reflexió és szakmai önreflexió az interjús forrásokban rejlő módszertani és ismeretelméleti kihívásokra.
  • Esettanulmányok készítése.
  • Interjúk, kvalitatív módszerekkel készült források újrahasznosítása, kutathatóvá tétele.
  • A kvalitatív módszereket alkalmazó társadalomkutatók, szakmai műhelyek kutatóhálózattá szerveződésének, az egyetemi és a középiskolai képzéssel való összekapcsolódásának segítése.

A projekt megvalósítását 2011-ig az OTKA 77566. számú, a 2012 és 2016 közötti időszakban pedig az OTKA 101046. számú támogatása segíti.

A projekt eddigi résztvevői:
Kovács Éva - projektvezető
Gárdos Judit
Lénárt András
Örkény Antal
Szabari Vera
Szász Anna
Tibori Tímea
Vidra Zsuzsanna
Zombory Máté

A 20. század Hangja Archívum tagja az Európai Kvalitatív és Kvalitatív-longitudinális Archívumok Szövetségének (EQUALAN). További információ a Szövetségről: http://www.iqda.ie/content/equalan

A 20. század Hangja Archívum dokumentumai:

Letéti nyilatkozat az Archívumban elhelyezendő gyűjteményekhez
Hozzájárulási nyilatkozat olyan interjús kutatást vezető társadalomkutatók számára, akik a későbbiekben szeretnék az Archívumban elhelyezni anyagaikat. Ebben az interjút adó személy meghatározhatja a szöveg későbbi felhasználásának kereteit.
« vissza

Kiemelt cikkek

Meneküléstörténetek az oktatásban

A 20. századi magyarországi kényszeremigráció feltárásával foglalkozó RESCAPE (REturn [hazatérés] és eSCAPE [menekülés]) program megvalósítója, A 20. század hangja archívum és kutatóműhely a Toldy Ferenc Gimnáziummal és az ELTE Társadalomtudományi Karával együttműködésében „Menekülésem története (ESCAPE)” címmel oktatási program-bemutatót szervez. A bemutató során egyetemisták találkoznak középiskolás, 5.-6. évfolyamos diákokkal és tanáraikkal.

2011. szeptember 22. 12.30-15.30
Toldy Ferenc Gimnázium

tovább olvasom »


RESCAPE a Leöwey Klára Gimnáziumban
A 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely 2011. május 10-én a Leöwey Klára Gimnázium és a pécsi Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék együttműködésével oktatásiprogram-bemutatót szervezett.

tovább olvasom »


A kvalitatív szekció felhívása

A Kvalitatív módszertani Szakosztály szekciót szervez az MSZT 2011. november 11-13 közötti, „Kollektív traumák, határhelyzetek, természeti és társadalmi katasztrófák” c. éves konferenciájára „A személyes és a történelmi idő drámai egybeesése: kollektív traumák személyes megélése" címmel 


tovább olvasom »